Ανακοίνωση Αποχής από 16.04.2019 έως 19.04.2019 και Πλαίσιο χορήγησης αδειών

Δράμα 12.04.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το  Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, αποφάσισε, εναρμονιζόμενο με την απόφαση των υπόλοιπων Δικηγορικών Συλλόγων, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας από την εκδίκαση υποθέσεων σε ακροατήρια από Δευτέρα 15-4-2019 έως και την Παρασκευή 19-4-2019 ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης για το θέμα της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, η οποία προβλέπεται στο τελικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο προγραμματίζονται αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων καθώς και η ίδρυση νέων Τμημάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με προγραμματισμένη ημερομηνία εισαγωγής και ψήφισης του στη Βουλή την Παρασκευή 19-4-2019.

Εκφράζουμε, για άλλη μια φορά, τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια, δηλώνουμε δε την έκπληξη, αλλά και τη δυσφορία μας για την αθέτηση εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε ότι δεν θα αιφνιδιάσει και ότι οι όποιες αποφάσεις επί του θέματος θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων με την τοπική κοινωνία, το Δ.Π.Θ. και το νομικό κόσμο.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίασή της, την 1-12-2018, υπενθύμισε την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία έχει εκφράσει  την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της αποχής οι δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, απέχουν από τη συζήτηση υποθέσεων σε όλα τα ακροατήρια όλων των δικαστηρίων πλην των περιπτώσεων χορήγησης άδειας.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ 15.04.2019 ΕΩΣ 19.04.2019

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ:

  1. Για παράσταση σε υποθέσεις που τίθενται ζητήματα παραγραφής ή προθεσμίας
  2. Για ποινικές υποθέσεις: α. Αυτόφωρα, β. κρατούμενοι, γ. στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής (δηλαδή όταν έχει συμπληρωθεί από το χρόνο τελέσεως της πράξης εξαετία σε α΄ βαθμό και επταετία σε β΄ βαθμό).

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ :

  1. Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια) συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων και αγωγών.
  2. Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων, ανεξαρτήτως της χορήγησης προσωρινής διαταγής ή μη.
  3. Αντιρρήσεις στα διοικητικά δικαστήρια.
  4. Κατάθεση προτάσεων (20 και 100 ημερών)
  5. Προσθήκη – αντίκρουση.
  6. Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων.
  7. Ένορκες βεβαιώσεις.
  8. Έρευνες σε Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικά Γραφεία και λήψεις – καταθέσεις εγγράφων.

        Ο Πρόεδρος του Δ..Σ.Δ.                                 Η Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.Δ.

Αναστάσιος Μ. Πούλιος                                       Αμαλία Α. Σαλωνίδου