Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

   ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΜΑΣ, Τ.Κ. 661 32

Τηλ.: 25210 – 23540, 22694, 55332, 26103

Φαξ: 25210 – 55332, 55455

http://www.dsdr.gr    •     e-mail: info@dsdr.gr

Δράμα 17-5-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  

Την Παρασκευή 12-5-2017 ενημερώθηκαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, από τη Γραμματεία της Ολομέλειας των Προέδρων, ότι την Τρίτη 16-6-2017 ο Πρόεδρος αυτής συγκαλεί τα μέλη της σε έκτακτη συνεδρίαση στις 3.30 το μεσημέρι, δεδομένου ότι την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 11-5-2017, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε τη συζήτηση του επίκαιρου Πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής κατά τις συνεδριάσεις της 15 και 16 Μαίου και την συζήτηση στην Ολομέλεια Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαίου με ολοκλήρωση της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ήδη κατά τις εκδηλώσεις που έγιναν για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς η ΓΣΕΕ είχε προαναγγείλει την κήρυξη απεργίας για την 17-5-2017.

Δεδομένου του ορισμού της συνεδρίασης της Ολομέλειας Προέδρων την προηγούμενη της ήδη προγραμματισμένης απεργιακής κινητοποίησης, στην οποία εν τω μεταξύ είχε αναγγείλει ότι θα συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ, συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Δ., το μεσημέρι της Δευτέρας 14-5-2017 προκειμένου να αποφασίσει τη στάση του εγκαίρως ώστε να μην αιφνιδιάσει τους συναδέλφους αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία κατά τα ανωτέρω, θα λαμβανόταν το απόγευμα της προηγούμενης από την απεργία ημέρας. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πρυτάνευσε η λογική ότι μετά από την επτάμηνη αποχή μας κατά το προηγούμενο έτος, αποχή στην οποία κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτής απομείναμε μόνοι να επιχειρούμε να αντιστρέψουμε τη λογική μιας πολιτικής εξουσίας που ξεκάθαρα μάχεται το ελεύθερο επάγγελμα και τους αυτοαπασχολούμενους, κυρίως δε τους επιστημονικούς κλάδους, καθώς οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες γρήγορα επέστρεψαν στην εργασία τους ή αρκέστηκαν στην έκδοση ανακοινώσεων, μια συμβολική και εν πολλοίς χωρίς καμία επίδραση στα τεκταινόμενα εις βάρος μας, αποχή, θα αποτελούσε γελοιοποίηση του περισυνού πολύμηνου αγώνα μας αλλά και άσκοπη σπατάλη ενός όπλου που πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο αλλά και με συνδυασμό άλλων ενεργειών ως μέσο πίεσης, πάντοτε δε οργανωμένα και έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το σώμα έγκαιρα και με πληρότητα. Λήφθηκε συνεπώς ομόφωνα η απόφαση περί μη συμμετοχής του Δ.Σ.Δ. σε ενδεχόμενη αποχή της 17-5-2017 και ενημερώθηκαν άμεσα τα μέλη περί τούτου. Την ίδια απόφαση έλαβαν δε και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι με το ίδιο περίπου σκεπτικό (Δ.Σ. Ξάνθης, Δ.Σ. Κατερίνης κλπ).

Ακολούθησε η απόφαση της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της 16ης Μαίου με την οποία προτείνεται στους Δικηγορικούς Συλλόγους η αποχή των μελών τους από τα καθήκοντά τους το διήμερο 17 και 18 Μαίου 2017 με το πλαίσιο που ήδη είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έγινε αποδεκτό από την Ολομέλεια. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας εκτιμώντας τα ανωτέρω και θεωρώντας ότι η συνεπής στάση του σώματος των συναδέλφων μελών του επιβάλλει την μη συμμετοχή σε μια αποχή με χαρακτήρα που αναλύθηκε ανωτέρω και με την οποία ουσιαστικά δεν συμφωνεί, αποφάσισε όπως τα μέλη του Δ.Σ.Δ. να μην συμμετέχουν στην ανωτέρω διήμερη αποχή 17 και 18 Μαίου 2017. Αντιθέτως ο Δ.Σ.Δ. συμμετέχει σε όλες τις άλλες ενέργειες που η Ολομέλεια των Προέδρων αποφάσισε να προβεί (αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών Υ.Α. του ασφαλιστικού νόμου και του υπό ψήφιση Πολυνομοσχεδίου, αίτημα για κατεπείγουσα γνωμοδότηση ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υποχρεωτική τοποθέτηση POS, υποβολή υπομνήματος ενώπιον του Συμβουλίου της Ε.Ε. κλπ.).

Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση για τις δυσμενέστατες για τους δικηγόρους της χώρας, αλλά και τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, συνέπειες από τις διατάξεις του υπό ψήφιση Πολυνομοσχεδίου, καθώς και για τις ενέργειες που η Ολομέλεια αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας αποφάσισε να προβεί προς υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών τους.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΔ                                                            Η Γ. Γραμματέας του ΔΣΔ