Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας 16-12-2016

   ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΜΑΣ, Τ.Κ. 661 32

Τηλ.: 25210 – 23540, 22694, 26103

Φαξ: 25210 –  55455

http://www.dsdr.gr    •     e-mail: info@dsdr.gr

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ της 16-12-2016

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας εκτιμώντας ως απόλυτα θετική την  πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κοντωνή, να εισηγηθεί  στη Βουλή στο προς ψήφιση νομοσχέδιο  με τίτλο “Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις”, μεταξύ άλλων, άρθρο με το οποίο, για πρώτη φορά, προβλέπεται η συμμετοχή δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων, εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του με την ανωτέρω διάταξη, η οποία άλλωστε, αποτελεί την εφαρμογή ενός εκ των, από ετών, αιτημάτων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Όταν πάγια επιδίωξη των τελευταίων δεκαετιών είναι η επιδίωξη της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, η απαλλαγή των δικαστικών λειτουργών από μία εξωδικαστική απασχόληση κινείται σαφώς σε θετική κατεύθυνση, αφού τους επιτρέπει να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τις δικαιοδοτικές ευθύνες τους,

Όταν εμείς οι δικηγόροι αποτελούμε το 85 % των δικαστικών αντιπροσώπων στις δημοτικές, εθνικές, περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές καθίσταται αφενός πασιφανής η ετοιμότητά μας να αναλάβουμε τις ευθύνες διεξαγωγής και των εκλογών αυτών και αφετέρου, η ικανότητά μας για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών αυτών.

 Η συμμετοχή των δικηγόρων σε επιτροπές  του Δημοσίου και των ΟΤΑ αμισθί (π.χ. επιτροπές διακανονισμού εμπορικών μισθώσεων Ν. 4013/2011, διοικητικού προσδιορισμού δικαιούχων αποζημιώσεως λόγω αναγκαστικής απαλλοτριώσεως Ν 2882/2001 κλπ), σε πολλές εκ των οποίων ως πρόεδροι αυτών, έγινε αποδεκτή από εμάς τους δικηγόρους, χωρίς ποτέ να ζητηθεί οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή να την εξαρτήσουμε από την αποδοχή ή μη άλλων αιτημάτων μας. Είναι λοιπόν πρωτόγνωρη και πρωτοφανής η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σύμφωνα με την οποία εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, οι δικαστές θα απέχουν από τη συμμετοχή τους σε παρόμοιες επιτροπές.

 Επειδή βιώνουμε την καθημερινή κρίση του λειτουργήματος του δικηγόρου και σε μια εποχή που νέοι συνάδελφοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ή να παραιτηθούν από το επάγγελμα, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, παρόμοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα, εάν συνδυαστούν με σειρά μέτρων που εδώ και έτη έχουμε προτείνει ως Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά μας ότι ο κ. Υπουργός θα εμμείνει, όπως δημόσια εκφράστηκε, στην ψήφιση της ανωτέρω διάταξης ως έχει στη Βουλή, δηλώνουμε την απόλυτη ετοιμότητά μας να αναλάβουμε τις ευθύνες διεξαγωγής και των εκλογών αυτών, με την ίδια επιτυχία και σοβαρότητα που επιδεικνύουμε σε όποιο καθήκον μας έχει αναθέσει η πολιτεία έως σήμερα.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος                                                 Η Γενική Γραμματέας

Αναστάσιος Μ. Πούλιος                          Αμαλία Αρ. Σαλωνίδου